ADIYAMAN / BESNİ - Şehit Abdurrahman Eraslan Ortaokulu

12 Mart İstiklal Marşı'nın Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy'u Anma Günü...

12 Mart İstiklal Marşının Kabulünün 103.yılı ve Mehmet Akif ERSOY´u Anma Günü kapsamında okulumuzda program düzenlendi. Programda İstiklal Şairimiz Mehmet Akif ERSOY´un hayatı ve eserlerinin yanı sıra az bilinen özellikleri, İstiklal marşının oluşturulma süreci gibi konular hakkında bilgiler verildi.  Programda Mehmet Akif ERSOY´un şiirleri okundu, hayatı ile ilgili videolar izletildi. Mehmet Akif ERSOY´un ifadesiyle "Yüce ALLAH bir daha milletimize İstiklal Marşı yazdırmasın."

Türk Kurtuluş Savaşı´nın başlarında, İstiklâl Harbi´nin milli bir ruh içerisinde kazanılması imkânını sağlamak amacıyla Maarif Vekaleti, 1921´de bir güfte yarışması düzenlemiş, söz konusu yarışmaya toplam 724 şiir katılmıştır. Kazanan güfteye para ödülü konduğu için önce yarışmaya katılmak istemeyen Burdur milletvekili Mehmet Âkif Ersoy, Maarif Vekili Hamdullah Suphi´nin ısrarı üzerine, Ankara´daki Taceddin Dergahı´nda yazdığı ve İstiklal Harbi´ni verecek olan Türk Ordusu´na hitap ettiği şiirini yarışmaya koymuştur. Yapılan elemeler sonucu Türkiye Büyük Millet Meclisi´nin 12 Mart 1921 tarihli oturumunda Mehmet Âkif´in yazdığı İstiklal Marşı coşkulu alkışlarla kabul edilmiştir. Mecliste İstiklâl Marşı´nı okuyan ilk kişi dönemin Milli Eğitim Bakanı Hamdullah Suphi Tanrıöver olmuştur.

Yayın: 12.03.2024 - Güncelleme: 12.03.2024 09:58 - Görüntülenme: 34